SEURAN HISTORIAA

Vuosikokous
28.5.2010

Perustamiskokous
24.1.2007

Aiekokouksessa 6.11.2006 pohdittiin perustettavan seuran toimintaperiaatteita.
Lue pöytäkirja >
Artikkelit

OLGA KORNIENKO - YUGRAN KUVAAJA
julkaistu 4.12.2009

Venäläinen dokumenttiohjaaja Olga Kornienko on kuvannut 15 vuotta alkuperäiskansojen elämää Hanti-Mansiassa eli Yugralla. Hän muutti jo lapsena perheensä kanssa Amur-joelta Surgutiin, ja on nähnyt kaupungin nopean kasvun ja muutoksen. Outi Pohjanheimo tapasi Kornienkon Porvoossa.
Lue artikkeli >


****

Esitelmät


JOULURAUHAA JA RYYPPYJÄ PUKILLE

Jouluna oli tapana viettää neljä kirkkopyhää. Aattona pantiin savutuvissa ja pirteissä oljet lattialle, kynttilät tehtiin itse, sydämeksi pantiin pumpulilanka, käytettiin kolmihaaraista kynttilänjalkaa. Joululeipä tehtiin niin iso, ettei se ollut uuniin mahtua. FM
Pia Kyyrö-Harjun ja dos. Risto Pulkkisen jouluesitelmässä muistellaan juhlan viettoa ja joulutapoja ympäri Suomea tallennettujen perimätietojen pohjalta.
Lue esitelmä >KIIRAN AJOA JA ELÄVÄÄ HOPEAA


Hyvää pääsiäsitä 2010! Kuinka hankitaan lentämisen taito? Se ja moni muu entisajan pääsiäistaika ja -uskomus selviää Pia Kyyrö-Harjun ja Risto Pulkkisen esitelmästä.
Lue esitelmä >


PERINTEEN MUODONMUUTOKSIA
- Suurnoita Päiviö ja pohjoinen mielenmaisema

Lue esitelmä >


****

Uutisia

SHAMANVIOLIN LEVYNJULKISTAMINEN
julkaistu 15.12.2009

SHAMAANIVIULU pohjautuu vahalieriöihin, jotka suomalainen kielitieteilijä Kai
Donner nauhoitti Siperianmatkoillaan vuosina 1912-1914. Säveltäjä-etnomusikologi Tuomas Rounakari tutustui näihin vahalieriöihin tuloksena omalaatuinen,
alkuperäiskansojen myytien ja Donnerin matkakertomusten siivittämä konsertti.
Lue lehdistötiedote >


PENTIKÄINEN POHJOISEN ETNOGRAFIAN PROFESSORIKSI
julkaistu 7.12.2009

Ammattiopisto Lappian, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston muodostama uusi Pohjoisen kulttuuri-instituutti julkisti ensimmäiset professorinsa. Juha Pentikäisen tutkimusprofessuurin ala instituutissa on pohjoisen etnografia.


****


Seuran historiaa


AIEKOKOUKSESSA POHDITTIIN SEURAN TOIMINTAPERIAATTEITA


Pohjoisen Etnografian seuran aiekokous järjestettiin Topeliassa 6.11.2006. Paikalla oli seuran nykyistä hallitusta ja jäsenistöä, pj. Risto Pulkkinen, kunniajäsen prof. Juha Pentikäinen ja prof. Juha Janhunen.  Kokouksessa käytettiin mielenkiintoisia puheenvuoroja työnimellä kulkeneen "Suomen Etnografisen seuran" profiilista, toimintaperiaatteista ja etnografiasta.

Lue pöytäkirja >