.


 
Sibafest:

MENAISET JA TOORAMA

 


Aika:           31.01.2010 klo 19:00
Paikka:        Sibelius-Akatemia, konserttisali
                   Pohjoinen Rautatiekatu 9
                   00100 Helsinki

Liput:          15 - 10€
                   Lippupiste p. 0600 900900 lippu.fi


Kaksi lauluyhtyettä, suomalainen MeNaiset ja mordvalainen Toorama kohtasivat viisitoista vuotta sitten laulaen. Syntyi sointi, joka kosketti, vavisutti ja vaivutti herkkään hurmioon. Tästä hetkestä alkanut yhteistyö on vuosien varrella ollut moninaista. Toorama on vieraillut useaan otteeseen esiintymässä Suomessa ja
MeNaiset ovat vierailleet kaksi kertaa Mordvassa. Ensimmäisen kerran vuonna 1996, jolloin yhtyeet kiersivät yhdessä Mordvan kyliä, tutustuivat kylissä elävään laulukulttuuriin ja esiintyivät yhteiskonserteissa paikallisten perinneryhmien kanssa.

Yhteistä ohjelmistoa on harjoitettu aina yhtyeiden kohdatessa. Ensimmäiset studioäänitykset tehtiin jo aivan yhteistyön alkumetreillä ja ne julkaistiin levyllä Mastorava vuonna 2001. Yhteistyö sai uutta pontta kun ryhmät kutsuttiin kesällä 2005 esiintymään yhdessä Hollantiin. Hollannin konsertti oli menestys ja paikallinen konserttitoimisto RASA järjesti yhtyeille mittavan kiertueen keväällä 2007. Samana kesänä konsertoitiin yhdessä myös Suomessa ja Venäjän Karjalassa.

MeNaiset-yhtye on toiminut vuodesta 1993 suomalaisen ja suomalais-ugrilaisten kansojen perinteisen laulukulttuurin esittäjänä ja tutkijana. Yhtyeen jäsenet ovat perehtyneet eri kulttuurien lauluihin, äänenkäyttötapoihin sekä esityskäytäntöihin arkistoäänitteiden, -nuottien sekä vielä elävien perinteentaitajien välityksellä. Konserteissa perinnelaulu yhdistyy moderneihin sävellyksiin, sovituksiin sekä ihmisen ääntä monipuolisesti hyödyntävään improvisaatioon.

Toorama on suomensukuisen mordvalaisen kansan perinnemusiikin esittämisen edelläkävijä. Yhtyeen perustajajäsenet tallensivat ja esittivät paikallista musiikkiperinnettä jo 1980-luvulla. Keräämäänsä materiaalia yhtye kiersi esittämässä ympäri Venäjää ja lukuisilla festivaaleilla Euroopassa. MeNaisten kanssa esiintyvän Tooraman kokoonpano muodostuu pääosin yhtyeen alkuperäisjäsenistä.

Tammi-helmikuun vaihteessa 2010 yhtyeet konsertoivat Suomessa ja Virossa uudella konserttikokonaisuudella, jonka pääasiallinen sisältö on suomalais-ugrilaiset häälaulut ja -itkut.


MeNaiset:                                              Toorama:
Eila Hartikainen                                     Juri Bojankin
Maari Kallberg                                        Gennadi Dulkin
Anneli Kont-Rahtola                                Inessa Dulkina
Sirkka Kosonen                                      Sergei Mineev
Anna-Kaisa Liedes                                 Vitali Prokin
Outi Pulkkinen                                       Kokurin Vladimir

Muut konsertit:
2.2. klo 18.00 Akaan kirkko, Toijala
3.2. klo 19.00 Porvoo, Linnankosken lukio
4.2. klo 18.00 Estonia teatteri Kamarimusiikkisali, Tallinna

Lisäksi:

1.2. klo 18.00 Kaikille avoin mordvalaisen laulun Workshop, Keravalla Sompion koulun tiilisalissa, Aleksis Kiven tie, kurssimaksu 20€ 
Lisätiedot: Sirkka Kosonen puh: 0400 563 323


MeNaiset-yhtyeen nettiosoite:
http://www.me-naiset.net/

Yhteystiedot:
Maari Kallberg
Rauhankatu 15 B 4
06100 Porvoo
+ 358 50 3093829
maari.kallberg@dnainternet.net