.

Risto Pulkkinen
 
CASTRÈNIA JUHLITTIIN TERVOLASSA
 

Tervolan pitäjänjuhla vietettiin 6. heinäkuuta 2013 paikkakunnan suuren pojan M.A. Castrénin syntymän 200-vuotismuiston merkeissä. Professoreita, dosentteja ja tohtoreita oli paikalla niin, että ”päät kolisivat” – toisiinsa ja ”ämpäripäihin”, kuten tervolalaisia kuulemma heidän oman todistuksensa mukaan nimitetään.

Tapahtuma oli yhtä aikaa intiimi kotiseututapahtuma ja merkittävä tieteellinen keskustelutilaisuus. Korkeatasoisen puhujajoukon lisäksi yleisössä havaittiin muun muassa Helsingin yliopiston Itä-Aasian tutkimuksen professori Juha Janhunen, Lapin yliopiston saamen lehtori emeritus Leif Rantala ja Lapin paikannimiä ja rajoja ansiokkaasti tutkinut Voitto Valio Viinanen.

Tervola-seuran lisäksi järjestäjinä olivat Suomen Matkailuhistorian Seura ry. ja Pohjoisen Etnografianseura ry. Käytännön järjestelyt hoiti nuori lupaava tutkija Eemeli Hakoköngäs Tervolasta. Nimi kannattaa painaa mieleen.  

Avauksen jälkeen Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti  Risto Pulkkinen kertoi niistä varhaisista siperialaista samanismia koskevista tiedoista, joita eurooppalaiseen tietoisuuteen kantautui 1600- ja 1700-lukujen mittaan. Nämä tiedot, joita löytöretkeilijät, karkotetut ja sotavangit välittivät, herättivät laajaa kiinnostusta. Ne valmistivat näin maaperää sille systemaattiselle ja suunnitellulle etnografiselle työskentelytavalle, jota M.A. Castrén sitten niin loistavasti edusti.

Professori Seppo Knuuttilan luento oli otsikoitu kunnianhimoisesti Myytti kaikesta. Esitys lähti liikkeelle renessanssin pyrkimyksestä ottaa maailman kaikki tieto haltuun ja jäsentää se esoteerisen tiedon varaan – ja päätyi Castrénin suomalaisen mytologian luentoihin.  Lennokas luento oli kuin vahva manaus Castrénin mytologian tarkemmaksi tutkimiseksi. Se sai myös professori Juha Pentikäisen omassa puheenvuorossaan ehdottamaan teoksen kriittistä suomentamista Tervolassa koolla olleen tiedeväen voimin. Pohjoisen Etnografian seura tervehtii hanketta ilolla ja toivoo sen todella toteutuvan lähivuosina!

Professori Juha Pentikäinen johdatteli juhlakansaa M.A. Castrénin jalanjäljille, joilla hän itse vuodesta 1988 on ollut – heti sen jälkeen, kun Siperia Neuvostoliiton glasnostin myötä uudelleen avautui tutkijoille. Esitys oli muistelmallisen  omakohtainen ja sitä kuunneltiin hartaan kiinnostuksen vallassa. Monilla paikkakunnilla Pentikäinen oli ollut ensimmäinen länsimainen vierailija sitten itsensä Castrénin päivien. 

Ennen esitystään Pentikäinen sai vastaanottaa Suomen matkailuhistorian Seuran tunnustuksena vuoden 2013 matkasauvan. Juha Pentikäinen, Pohjoisen Etnografia seuran kunniapuheenjohtaja on laurikettusmainen tieteen matkamies jos kuka ja taatusti ansaitsi palkintonsa.

Viimeisenä puhujana oli tieteen moniosaaja, moninkertainen dosentti Osmo Pekonen, joka kertoi harvoin kuullusta aiheesta, ranskalaisista Siperian tutkijoina sekä tämän ilmiön taustoista, Ranskan ja Venäjän yhä vaikuttavasta läheisten suhteitten historiasta. Lopuksi nähtiin Lars Levi Laestadiuksen etnografin roolista kertova elokuva Les Feux Arctiques – Arktiset tulet. Filmin ranskankielinen nimi juontaa juurensa  La Recherche -retkikunnasta, jonka asiantuntijajäsenenä Laestadius 1830- ja 40-lukujen kahden puolen toimi.  

Tilaisuus oli innostava ja osoitti kuinka suhteellisen niukoilla taloudellisilla resursseillakin mutta hyvällä tahdolla voidaan saada aikaan tilaisuus, joka tuottaa uusia kulttuurisia avauksia. Se oli tieteellinen kesäjuhla. Perinteisestä kesäjuhlasta puuttumaan jäi vain joukkotappelu. Senkin kyllä Tervolanhoviin majoittunut kymmenmetrisellä Hummerilla saapunut polttariporukka kyllä varmaan olisi järjestänyt, jos vain olisi pyydetty.  Mutta aivan näin perinneuskollisia me järjestäjät emme sentään olleet.

Polttariporukan ansiota oli kuitenkin toinen tyypillinen kesäjuhlasattumus, joka osui Eemeli Hakokönkään kohdalle:  Mies joutui seminaarin aattoyönä ajamana taksilla kotiin vain pyyhe lanteillaan, kun vaatteensa oli epähuomiossa koottu saunakamarista muiden ”unohtuneitten tavaroitten” mukana mainitun Hummerin matkaan.

Tilaisuuden onnistuneisuutta kuvannee sekin, että se poiki heti kuin maasta polkaisten Louis Philippe -tapahtuman Muoniossa 14.9. Ranskan viimeisellä kuninkaalle Louis Philippellä oli Ranskan vallankumouksen aikaisen maanpakolaisuutensa ja sittemmin La Recherchen kautta kytkentä Lappiin. Tästä tilaisuudesta ja sen ohjelmasta voit lukea lisää seuramme sivuilta. t